Obemannade butiker – till vilken nytta?

0 kommentarer

av Göran Staaf 

February 9, 2022

När blir obemannade butiker vanliga?

Är obemannade butiker något som är här för att stanna? Troligen är det så.

Än så länge har vi framförallt sett olika dagligvaruaktörer ta initiativ, men frågan är när vi även kommer att se det i andra branscher i en större omfattning, även om det exempelvis finns test/koncept med järnhandel och obemannad uthyrning av kajaker.

Hur det började

I Nordamerika var Amazon Go först ut och har även öppnat sin första butik i London. Även Tesco har nu öppnat en obemannad butik i London.

I Sverige var studenten Edvin Johansson först ut med att öppna Automat i Linköping 2018. AutoMat har nu c:a 15 butiker. 

LIFVS öppnade sin första butik i Bålsta utanför Stockholm. LIFVS är nog den kedja som har fått mest uppmärksamhet och hade 2021 öppnat 29 butiker runt om i Sverige. Även ICA, Coop och Pressbyrån har tidiga tester med obemannade butiker.

Tekniska lösningar som skiljer sig åt

Tekniken varierar mellan dom olika aktörerna. I samtliga fall så behövs en smartphone för att få tillträde till butiken. Men när det gäller betalningslösningarna så skiljer det en hel del.

En station i butiken

LIFVS, ICA och Coop har integrerat betalningsfunktionen i en App. Kunden både scannar och checkar ut med hjälp av mobilen. Den stora fördelen med den här lösningen jämfört med en betalstation, är att det är betydligt lättare att samla in data på individnivå för att läsa ut beteenden på olika målgrupper.

En renodlad App-lösning

Automat har en station i butiken där kunden scannar sina produkter och betalar med sitt betalkort.

LIFVS, ICA och Coop har integrerat betalningsfunktionen i en App. Kunden både scannar och checkar ut med hjälp av mobilen. Den stora fördelen med den här lösningen jämfört med en betalstation, är att det är betydligt lättare att samla in data på individnivå för att läsa ut beteenden på olika målgrupper.

Säkert, stölder och övervakning

En fråga är hur man kan förhindra stölder och snatterier. Risken finns att kunderna inte scannar alla. Men det går att stävja genom att följa avvikande kundbeteenden och kameraövervakning. Stölder är däremot inte vanliga pga smarta kameror, däremot är skalskyddet en särskilt viktig fråga.

Obemannat ger krav och möjligheter för den fysiska handeln

Många större aktörer minskar antalet butiker till förmån för sin egen e-handel. Samtidigt är andra väldigt aggressiva med nya etableringar av fysiska butiker. I den kanalstrategin med flera olika kontakter med slutkunderna, har obemannat, och hybrider med obemannat under vissa tider en stor möjlig roll.

 Oavsett vilket vägval man gör kommer det vara viktigt att nu vässa erbjudandet, både fysisk butik, bemannad och obemannad går i takt med varumärket i alla dess exponerade miljöer


Vi på Provecus kan hjälpa dig med de många överväganden som behöver göras för obemannade butiker, med den konkreta erfarenhet som några av våra rådgivare har. När ni funderar på att öppna en obemannad butik så finns det många överväganden som behöver göras. Inte minst utifrån vilken budget som finns tillgänglig.

Vi har stor erfarenhet av obemannade lösningar. Kontakta oss om du vill ha hjälp med att komma igång.

Om författaren

Göran Staaf

Kvalificerad rådgivare, Affärsutvecklare Retail

Göran har lång erfarenhet av Detaljhandel och Retail i ledande befattningar. Han har breda och djupa kunskaper inom etablering av nya butiker, nya koncept och strategisk konceptutveckling.
Han har även startat och drivit eget bolag och har varit delaktig i det tidiga skedet av en start-up.

Anmäl dig här och få våra nyhetsbrev och utskick