Live shopping – vi reder ut begreppen

0 kommentarer

av Andréanne Silén 

February 17, 2021

Är live shopping en tillfällig succé eller en game changer?

Live video shopping, alias Live Shopping är en trend som kommer från Kina – där Kina ligger 5 år före i utvecklingen. I Kina har det redan blivit en livsstil och omsatt runt 65 miljarder dollars i 2019 och ansvarade för 10 % av totala e-handel. Enligt flera experter har det mer än fördubblats under 2020 och nått upp till 20 % av e-handeln i Kina.

Live shopping i Sverige

Live Shopping har börjat ta fart i Sverige under 2020. Med Corona pandemin har den digitala utvecklingen fått ännu mer flyt samtidigt som vi saknar mänsklig kontakt. Med Live Shopping får man en shoppingupplevelse samtidigt som man skyddar hygien och säkerhet, saker som konsumenter bryr sig så mycket om nu.

Det finns tyvärr inga siffror än när det gäller storleken av Live Shopping i västvärlden men det vi vet säkert är att alla står i startgroparna.

Hur definieras "live shopping" ?

Tidiga erfarenheter

Live video shopping, eller förkortad live shopping, är rörlig bild som streamas i realtid via digitala kanaler och har en integrerad köpfunktion. Slutkonsumenter som ser på sändningarna kan handla online direkt via plattformen som är länkad till varumärkets e-handel. Live Shopping är på ett sätt TV shop i budget format eller TV shop med extra allting.

I och med att Live Video Shopping är live och äkta samt erbjuder en möjlighet att prata, umgås och shoppa tillsammans IRL bli det väldigt effektivt. Dagens konsumenter vill hellre köpa produkter från en person som presenterar varorna, än att scrolla på en e-
handelssida med photoshopade bilder.

Live shopping möjliggör alltså för detaljhandelsföretag att live streama och interagera med sina kunder. Tittarna kan bland annat se produkter live, ställa frågor, chatta med andra tittare och få unika promotions.

Interaktion är nyckelordet !

Det finns olika företag som erbjuder tjänsten ”Live Shopping”, med skilda tekniska lösningar. En av de största idag och bland dom första heter Bambuser. Företagets primära produkt, Live Video Shopping, är en molnbaserad mjukvarulösning som används av kunder för deras levande shoppingupplevelser.

Idag i början av 2021 finns det redan väldigt många svenska retailföretag som har valt att testa live shopping för att komma närmare kunden och hitta en lösning till aktuella corona- utmaningar.

Flera kända detaljhandlare har prövat "live shopping", t.ex.   Kjell & Company, Indiska Kompaniet, Lindex, Cervera, IKEA, H&M (Monki), Kicks, Akademibokhandel, Clas Ohlson, Mood Gallerian, Klarna, etc.

Om författaren

Andréanne Silén

Affärsrådgivare; FMCG, Retail, Omnikanal

Andréanne har över 20 års erfarenhet i internationell företagsmiljö, främst inom FMCG. Passionen för starka varumärkeskoncept, konsumentprodukter, service, kundupplevelser och hållbarhet är starka drivkrafter.

En sann entreprenör med förmåga att skapa starka strukturkapital, effektiva team samt exceptionell förmåga att växla mellan operativ och strategiskt arbete.

Bred erfarenhet av e-handel, försäljning, förhandling, digital kommunikation, omni-channel strategi, strategisk varumärkesarbete och 360 marknadsföringskommunikation. Bördig från Schweiz, bosatt i Sverige, flytande i franska, svenska, engelska och tyska.

Anmäl dig här och få våra nyhetsbrev och utskick