Live Shopping – lyckas som Kjell & Company

0 kommentarer

av Andréanne Silén 

March 3, 2022

Live video shopping – Kjell & Co. tidiga lärdomar

Interaktion ger stora möjligheter

Livestreaming av video gör det möjligt för företag att skapa upplevelser runt butik i onlinevärlden. Och genom att koppla aktiviteter på sociala medier, blir det fler starka möjligheter till events och uppmärksamhet i butik.

Men eftersom det är interaktivt så blir det extra starka möjligheter att förvandla tråkiga och tekniska produktbeskrivningar till naturliga samtal. Till skillnad från traditionell TV-shopping är liveshopping-evenemang inte förinspelade, så det blir ett större engagemang med realtid och uppriktiga konversationer

Lyssna till Kjell & Co - Fredrik Hällkvist

Man drar fördel av den dagliga kontakten med kunden för att välja ut tema eller ”hot topic” för en live sändning (till ex. nätverk eller smarta hem) och bygger showen runt det, tillsammans med erfarna säljare.

Kjell & Company  omnikanal

För Kjell & Company som verkligen har blivit omnichannel har vägen till framgång varit är att integrera alla kanaler.

Där har live shopping blivit ett sätt att fortsätta interagera med kunden under pandemin, nå ut med kunskap och service, speciellt för företag där varje köp sker direkt med varje kund. Man går från platta, fotoredigerade bilder till den autentiska interaktionen, en ”always on” strategi, enligt Fredrik Hällkvist, Omnichannel Manager på Kjell & Company.

Nicholas Balint, Head of Live Commerce, Kjell & Co

Störst fördelar med Live Shopping

Fördelarna jämfört med traditionell e-handel:

  • högre engagemang
  • högre konverteringsfrekvens
  • lägre kostnad per order
  • förmåga att demonstrera en produkt
  • bygga upp varumärkeskännedom
  • uppmuntrar till impulsköp

En ny roll för säljare -  "Kjellfluencers"

Vissa butikssäljare har fått en helt annan roll: vissa säljare som tidigare har begränsats till en viss stad har nu fått tillgång till hela världen – dom kallas ”Kjellfluencers”!

Kjell & Company har också tagit steget att anpassa sin interna organisation till ett omnichannel. Nicholas Balint är Live Commerce Manager och  ansvarar för Kjell & Companys live commerce – ett stort steg som

togs redan för snart ett år sedan förr att anpassa organisationen efter sin omnichannel strategi.

Tack vare den dagliga kontakten med kunden säger Nicholas Balint att det är lätt att välja ut tema eller ”hot topic” för en live sändning (till ex. nätverk eller smarta hem). Säljarna vet precis vad kunderna är intresserade att höra mer av och bygger showen runt det.

Om författaren

Andréanne Silén

Affärsrådgivare; FMCG, Retail, Omnikanal

Andréanne har över 20 års erfarenhet i internationell företagsmiljö, främst inom FMCG. Passionen för starka varumärkeskoncept, konsumentprodukter, service, kundupplevelser och hållbarhet är starka drivkrafter.

En sann entreprenör med förmåga att skapa starka strukturkapital, effektiva team samt exceptionell förmåga att växla mellan operativ och strategiskt arbete.

Bred erfarenhet av e-handel, försäljning, förhandling, digital kommunikation, omni-channel strategi, strategisk varumärkesarbete och 360 marknadsföringskommunikation. Bördig från Schweiz, bosatt i Sverige, flytande i franska, svenska, engelska och tyska.

Anmäl dig här och få våra nyhetsbrev och utskick