Förpackningar – starka effekter i flera roller

0 kommentarer

av Agneta Rognli 

August 18, 2021

Hur förpackningar kan ge kraft för tillväxt och försäljning

Förpackningens många roller

Förpackningen är inte bara en bärare av varumärket utan skickar också signaler kring hur väl du känner din målgrupp, hur du tänker kring dina produkter och hela din affär. Oberoende typ av produkt, är förpackningen oftast den första kontakten med en potentiell kund och blir därmed också ett av dina viktigaste säljverktyg.

Visuell design


I den första kontakten är det visuella intrycket oftast avgörande kombinerat med enkel och tydlig information, lätt att läsa och ta till sig. Nästa steg är funktionen, där betydelsen kan variera beroende på produkt, men grundläggande är att förpackningen skall kännas bra och stabil att greppa, transportera och enkel att öppna.

Förpackningens funktion

Förpackningens funktion hänger ofta samman med materialval. Miljöanpassat förpackningsmaterial är en självklarhet och kan ha en avgörande betydelse för konsumentens val mellan olika produkter. Idag diskuterar vi koncept som ”Reduce, Reuse, Recycle och Revive” där återvunna material är ett måste för många produkter och branscher.

Min egen förpackningshistoria

Det du inte får missa

”Hur marknadsför och säljer man ett vitt kartongark och till företag som Cartiér, L’Oréal och Europas ledande vin- och spritproducenter? Hur gör man och kan jag fixa det?” tänker jag mitt i en anställningsintervju hos det stora skogsbolaget. En vecka senare har jag skrivit på kontraktet, som innebar 10 års långpendlande mellan familj och jobb, men också en spännande resa tillsammans med oändliga volymer av vita ark av papper och kartong. Och jag har aldrig ångrat mig.

Under mina år som ansvarig för extern marknadsföring och kommunikation på två av Sveriges största skogsbolag, har mitt fokus varit att jobba med att skapa säljande kommunikation och verktyg för våra säljkårer. Inte så mycket kring vita kartongark, utan med utgångspunkt i hur de kan användas för att skapa säljande förpackningar.

Min praktiska verktygslåda för olika typer av målgrupper - läs mer på länken nedan


Hitta rätt i förpackningsdjungeln

Det är ibland svårt att hitta rätt i förpackningsdjungeln och det är många saker att tänka på förutom design, material och konstruktion. Vi har listat ytterligare några saker att tänka på innan den faktiska produktionen går igång.

Gör din förpackning perenn och utvecklingsbar

Ha en långsiktighet i tänket kring förpackning och se till att den enkelt och kostnadseffektivt motsvarar produktens planerade utveckling. Här är kunskap om målgruppen och målgruppens beteende avgörande. Hur ser det ut idag och hur kommer målgruppen att agera i framtiden.

Säkra upp en budget

I budgeten för lansering eller uppdatering av en produkt bör också finnas pengar till att göra motsvarande utveckling av förpackningen. Erfarenheten visar att det oftast finns pengar till att göra förändringar av produkten – både nödvändiga och oförutsedda – men det sällan finns utrymme för motsvarande uppdatering av förpackningen. 

Hitta rätt samarbetspartner

Om kompetens och kunskap om material och konstruktion saknas i den egna organisationen är det klokt att hitta en extern samarbetspartner som hjälper till med alla de detaljer som måste bli rätt för att få en hållbar och perenn förpackningsstrategi. Oftast finns en klar uppfattning om form och visuell design men det krävs mer för att förpackningen skall fungera i butikshyllan och hos konsument.

Vi på Provecus kan hjälpa dig att hitta rätt i förpacknings- och materialdjungeln och skapa ett hållbart förpackningssortiment där ditt varumärke och din affär kommer till sin rätt. Via kunskap och nätverk av material- och förpackningsproducenter kan vi också ge stöd och support i val av framtida samarbetspartner.

Om författaren

Agneta Rognli

Kvalificerad rådgivare Marknad, Kommunikation, Affärsutveckling
Agneta har konkret erfarenhet av varumärkesutveckling, strategisk och praktisk marknadsföring/marknadsmaterial, hållbarhet, PR, one-to-one marketing, event marketing, affärsutveckling och säljledning.

Med sinne för detaljer kopplat till strategiskt tänkande och ett pragmatiskt grundfokus, driver Agneta projekt framåt och levererar resultat. Många år i internationella företag har gett vana att växla mellan olika företagskulturer och sätt att göra affärer inom B2B och B2C. Drivit egen konsultverksamhet de senaste åren med ett visst fokus på mindre företag och start-ups.

Anmäl dig här och få våra nyhetsbrev och utskick