Enkla vägen för att digitalisera företagets marknadsföring – 1

0 kommentarer

av Nikolas 

February 3, 2021

Hur kan ditt företags resa mot en högre mognadsgrad och kundanskaffning digitalt med marknadsföring kan se ut? Hur tränger man igenom ”bruset” med sitt erbjudande?

Är det en stor eller liten utmaning att digitalisera ditt företag när det gäller marknadsföringen. Hur hänger de olika begreppen ihop och hur avancerat är det egentligen att börja med digital marknadsföring. Är det bara för den unga generationen som lever digitalt varje dag hela dagen, eller kan samma ansats användas även för helt andra branscher och olika kundgrupper?

6 begrepp för att enkelt digitalisera företagets marknadsföring

Att investera i marknadsföring ”online”, är ”rättvist” och ger många fördelar, för små företag. Skillnaden mot traditionella metoder är att på nätet är alla företag lika stora, eller åtminstone uppfattas som lika stora av sökmotorerna! Med rätt verktyg kan du skapa en marknadsstrategi till en låg kostnad, som endast kräver ett litet team, men som kan ge stor avkastning, räckvidd, varumärkeskännedom och inte minst leads.

Men, eftersom det är kostnadseffektivt och enkelt att marknadsföra ett varumärke på internet, betyder det också att det finns stor konkurrens, så det gäller att göra rätt och med rätt rådgivning.

Här diskuterar vi 6 olika delar av digitala marknadsföringen:

  1. Search Engine Optimization (SEO)
  2. Content Marketing (CM)
  3. Social Media Marketing
  4. Google my business
  5. Email Marketing
  6. Marknadsföringstjänster (MA)

1. Sökmotor-optimering (SEO/SEM)

De mest kraftfulla sätten att få konstant synlighet för ditt varumärke är ”nästan” gratis!

Det här låter kanske lite konstigt eftersom massmedia-annonsering har varit det viktigaste sättet att synas. Men ingen betald annons idag, är lika stark som att du skulle hitta din hemsida, produkt eller innehåll, bland de översta resultaten på sidan, när en kund ”googlar” ett för ditt företag relevant sökord.

Att vara väl positionerad i sökmotorer är ett sätt att få "organisk trafik" och bygga förtroende - eftersom det är den första kontakten en person har med ditt företag/varumärke. När allt kommer omkring, om din webbplats hamnar överst i sökningen, betyder det att det var värt det, eller hur?

De metoder, åtgärder och verktyg som får ditt varumärke att klättra upp på de översta platserna kallas SEO (Search engine optimisation) eller SEM (Search engine marketing), skillnad mellan dessa begrepp är att SEO hänför sig till organsik trafik och SEM till betald trafik, dock är målet och syftet detsamma.

Målet är alltså att få Googles robotar att känna igen värde och relevans i ditt webbinnehåll, i det du har att erbjuda, så det i sin tur gynnar ditt varumärke, när användare söker efter vissa specifika nyckelord. Därför är SEO/SEM oerhört viktigt när det gäller digital marknadsföring, för alla företag, både små och stora, men kanske framförallt för små!

I sammanhanget bör nämnas den andra metoden SEM, Search Engine Marketing, ibland kan anses vara en gemensam term som både avser betald och organsik sökordsoptimering.

Hur gör det lilla företaget detta?

Att vara högst upp i sökresultaten är gratis, men SEO/SEM själv kräver vissa smärre investeringar, särskilt i tid och uthållighet.

Om du har ett mindre företag är det bästa sättet att arbeta fokuserat och i liten omfattning och sen växa därifrån.

Ditt huvudsakliga tillvägagångssätt kommer att handla om sökordsplanering.

SEO handlar om användarintention, innehållsproduktion och länkbyggnad - allt detta kring de ord som mest sannolikt kommer att "Googlas" av din "köpare".

Med en liten budget kan du börja med mindre vanliga och mer specifika sökord.

Om du till exempel säljer telefoner är den bästa strategin nog inte att satsa på ordet "telefoner".

Det kommer att finnas många företag, några av dem riktigt stora, som kämpar om den platsen.

Så vad sägs om att hitta mer specifika termer att arbeta med?

Lär dig mer om din "köpare" och försök att tänka som dem. Hur skulle de söka efter en produkt de är intresserade av? Vad skulle de skriva?

Datainformation kan vara nyckeln till att hitta din nisch.

Om författaren

Nikolas

Nikolas står för kommunikation, struktur och passion, tre ord som betyder mycket för honom. Hans militära bakgrund bidrar till att vara ”doer” -mentalitet och resultatorienterat tankesätt. Nikolas är en inbiten optimist och lagspelare som alltid vill ta fram det bästa i varje lagmedlem. När bolag står inför ett utmanande förändringsarbete vill han vara en del av lösningen.
Full bakgrundsprofil

Anmäl dig här och få våra nyhetsbrev och utskick